dinsdag 17 november 2009

Technieken van Escher

Houtsnede en Houtgravure: Voor deze techniek gebruikt men een plankje van een fruitboom, appel- of perenboom. Houtsnede en houtgravures zijn een hoogdruk: de uitgestoken delen blijven wit en het hout dat is blijven staan, krijgt de kleur van de inkt. Hiervoor gebruikt de kunstenaar verschillende soorten beiteltjes. Als de tekening zichtbaar is, rolt de kunstenaar er met een rollerinkt overheen. Vervolgens legt hij er een vel papier over. Escher wreef hierna met een benen lepeltje de inkt in het papier. Het verschil tussen houtsnede en houtgravures is dat bij houtgravures het hout kops gezaagd is. Het is een plakje genomen uit de doorsnede van de boom.

Lithografie: Bij deze techniek tekent de kunstenaar met een speciale vette stift op een vochtige, gladde steen. Waar het water zit kan geen inkt meer komen en visa versa. Nadat de tekening door een aantal chemische handelingen goed is vastgelegd, wordt de steen ingerold met inkt. Vervolgens gaat hij bedekt met een vel papier, onder de pers. Escher deed dit drukken niet zelf, hij ging ervoor naar een drukker die hij zorgvuldig had uitgekozen. Met de lithografie kun je zachtere overgangen van zwart, naar grijs, naar wit maken. Een voorbeeld hiervan is zijn beroemde werk “Tekenen”.

Mezzotint: Deze moeilijke diepdruk houdt in dat het oppervlak van een plaat met een wiegijzer ruw wordt gemaakt. Deze ophaaltjes heten bramen en zorgen ervoor dat de inkt goed blijft zitten zodat er een mooi diep zwart ontstaat. Voor lichtere delen moet men de bramen weghalen met een schraapijzer, voor heel lichte delen kan men een polijststaal gebruiken. Een voorbeeld hiervan is zijn werk “Eye”.

Intarsia: Een ander woord voor intarsia is inlegwerk. Hierbij snijdt men uit een plak kleine stukjes hout van een paar millimeter dik. Vervolgens vult men dit op met een andere houtsoort, zoals messing of ivoor. Men lijmt deze materialen op die manier vast dat er een glad oppervlak ontstaat. Escher heeft Intarsia panelen gemaakt voor het Gemeentehuis in Leiden. Een voorbeeld hiervan is “Clock above door”.

Perspectief: Door dit systeem kunnen wij de verhoudingen binnen een afbeelding lezen en de voorwerpen als ruimtelijk ervaren hoewel ze in een plat vlak worden weergegeven. Ieder schilderij heeft een horizon. In het midden van deze horizon vertrekt een denkbeeldig lijnenschema dat ervoor zorgt dat voorwerpen die dichtbij staan, groot zijn en alles wat verder weg staat, kleiner is. Eschers bekende werk “Relativiteit” is een voorbeeld van perspectief.

Vlakvulling: Deze techniek kan je vergelijken met puzzelstukjes: tekeningen waarvan de buitenlijn, de contour, van het ene onderwerp naadloos samenvallen met de buitenlijn. Een bekend voorbeeld hiervan is zijn houtsnede “Acht koppen”.

http://www.escherinhetpaleis.nl/index.php?objectID=203

maandag 16 november 2009

Escher in Het Paleis

Escher in Het Paleis is een kunstmuseum in de Nederlandse stad Den Haag. Het is geheel gewijd aan de graficus Maurits Cornelis Escher. Het museum is geopend in november 2002, sinds die tijd komen hier jaarlijks meer dan 70000 bezoekers. Er wordt gebruik gemaakt van de Escher collectie van het Gemeentemuseum Den Haag. Hiernaast is er ook nog de zogenaamde Escher Experience, een soort multimediareis door de wereld van Escher. De bezoeker kan hierdoor de ongrijpbare, vervreemdende wereld van Escher ervaren. Escher in Het Paleis wordt bezocht door de liefhebber en de kenner, maar ook door gezinnen, kunstclubs en scholen.



http://www.escherinhetpaleis.nl/index.php?objectID=33
http://nl.wikipedia.org/wiki/Escher_in_het_Paleis

zondag 15 november 2009

Bekende werken

Tekenen:
Hierin worden 2 handen weergegeven die elkaar tekenen. Escher wou met deze tekening weergeven dat tekenen eigenlijk bedrog is.






Klimmen en Dalen:

Als je goed kijkt, zie je dat de monniken eeuwig
klimmen of dalen, naargelang de richting waarnaar ze gaan. Escher heeft de eindeloze trap niet uitgevonden, maar is er wel in geslaagd deze te tekenen. Hierbij heeft hij gebruik gemaakt van gezichtsbedrog en perspectief.




Relativiteit:
De bewoners van dit huis gehoorzamen aan 3 zwaartekrachten. Wat een muur is voor de ene is een plafond voor de andere.







Dag en Nacht:
Hierin geeft hij zwarte vogels weer voor het daglandschap, deze gaan over in witte vogels die het nachtlandschap weergeven.



zaterdag 14 november 2009

Uitspraken van Escher

  • "Ik geloof dat het maken van prenten, zoals ik dat doe, bijna alleen een kwestie is van het zo verschrikkelijk graag goed willen doen."
  • "Ik zou een tweede leven kunnen vullen met het werken aan mijn prenten."
  • "Op momenten van groot enthousiasme schijnt het me toe dat er nooit op de wereld, door niemand, zo iets moois en belangrijks gemaakt is."
  • "Ik speel een vermoeiend spel."
  • "Ik word niet volwassen. In mij is het kleine kind van vroeger."
  • "De dingen die ik wil uiten zijn zo prachtig en zuiver."
  • "Ik wandel steeds in raadselen. Er komen telkens jongelui die zeggen* u maakt ook opart. Ik weet helemaal niet wat dat is, opart. Dit werk maak ik al dertig jaar."
http://nl.wikipedia.org/wiki/Maurits_Cornelis_Escher

vrijdag 13 november 2009

Wie is Escher

Maurits Cornelis Escher is een van de meest beroemde grafici van de wereld.
Escher was geboren op 17 juni 1898 te leeuwarden en gestorven op 27 maart 1972 te Hilversum.
Hij is een nederlands kunstenaar en stond bekend voor zijn houtsneden, houtgravures en lithografieën.
Zijn tekeningen werden beschouwd als zogenaamd onmogelijk, maar hij maakte ook prachtige, meer realistische werken.